• Teaser
 • Teaser
 • Teaser
 • Teaser
 • Hotel Smedegaarden

  Sjæl, kreativitet og atmosfære
 • Hotel Smedegaarden

  Sjæl, kreativitet og atmosfære
 • Hotel Smedegaarden

  Sjæl, kreativitet og atmosfære
 • Hotel Smedegaarden

  Sjæl, kreativitet og atmosfære

Holger Danske

Holger Danskes turbulente vej til Vestjylland

Det kom som en chok for mange, da selveste Holger Danske i midten af april 2013 blev sat til salg på internetsiden Lauritz.com, vurderet til en pris på 2,5 millioner kroner.

Værd at bemærke er det, at der ikke var tale om figuren der sidder og vogter over Danmarks dyd i Kronborgs kasematter, men originalskulpturen og modellen til Kronborg-udgaven, som siden 1907 har stået ved indgangen til Hotel Marienlyst i Helsingør.

Ifølge hotelchef Ulrik Finnemann var det Marienlysts ønske, at flere fremover må få glæde af Holger Danske.

"Gennem årene har vi fået mange henvendelser fra interesserede købere, og nu håber vi, at statuen får en placering et mere centralt sted med en bedre beliggenhed,« har han sagt til bt.dk.

Ikke desto mindre vakte nyheden megen opsigt og vrede, ikke mindst i Helsingør, hvor brugere af det lokale dagblad rasede over Hotel Marienlysts beslutningen:

"Sygt, at man bare sælger landets kultur. skam jer"

"Kommunen må da til lommerne, så den kan bevares i Helsingør."

"I er en flok idioter på Hotel Marienlyst"

Læs de vrede indlæg her

Folketinget blander sig

Værdiordfører for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, var også hurtigt på banen og mente, at Folketinget skulle købe Holger og stille ham op ved Christiansborg.

"Efter min mening er der tale om et nationalt klenodie, som ikke skal havne på tilfældige hænder. Han skal ikke lande i en eller anden baghave, hvor folk synes det er sjovt at have ham siddende. Holger Danske-statuen kan minde os om, hvorfor vi er valgt, og hvad vi skal gøre", sagde Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Men staten ville ikke købe skulpturen. Inden Hotel Marienlyst satte den på auktion, takkede Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme nej , og flere andre kulturordførere i Folketinget syntes heller ikke om ideen:

"Den danske stat skal ikke købe kunst, bare fordi det tilfældigvis falder i Pia Kjærsgaards eller andre politikeres smag", sagde Marlene Borst Hansen (R) til Berlingskes Nyhedsbureau.

Michael Aastrup Jensen (V) var enig.

"Hvis en privat investor eller kommunen er klar til at købe skulpturen og bevare den på danske hænder, skal de være velkomne. Men jeg kan ikke forsvare, at bruge flere millioner på en skulptur, når vi er i en situation, hvor vi er nødt til at vende hver en krone."

P3s Monte Carlo drenge

Den 16. april, 2013 måtte Lauritz.com imidlertid nulstille aktionen på Holger Danske, da prisen var blevet budt op på hele 40 millioner kroner, versus de 2,5 skulpturen oprindeligt var vurderet til. Det skyldtes ifølge Lauritz.com en satirisk kampagne fra drengene bag radioprogrammet Monte Carlo på P3.

Her bød vært Esben Bjerre 1,9 millioner for Holger Danske. Men da det samtidig stod klart for en masse lyttere, at man kunne byde og derefter anvende sin fortrydelsesret, løb prisen løbsk. Men værterne på Monte Carlo mente ikke de lavede sjov og skrev på deres facebookside:

"Hey Lauritz.com, hvor vover i?! Vores bud var ramme alvor. Vi er dog for længst steget af. Holger er simpelthen for dyr til os. Vores bud på 1,9 millioner eksklusiv salær står dog ved magt, såfremt i får styr på jeres auktion igen."

Læs og lyt mere til p3's Monte Carlo og "Holger d-gate" her

Lauritz.com's administrerende direktør, Mette Rode Sundstrøm, lod sig dog ikke formilde af, at værterne tilsyneladende var seriøse.

"Det glæder os da at høre, at Monte Carlos vært Esben Bjerre vil stå ved sit bud. Hans mange lyttere, der har budt, vil nemlig ikke stå ved deres," skrev hun i en pressemeddelelse.

Skjern overbød Helsingør

Auktionen fortsatte indtil den 26. april, hvor det blev offentliggjort, at en gruppe af Vestjyske erhvervsfolk med ejendomsmægler Jørgen Axelsen i spidsen havde vundet auktionen, og at Holger Danske dermed skulle flytte fra Helsingør til Skjern.

"Det er superfint at have vundet auktionen, men jeg er ked af, at de ikke fik ham i Helsingør, for jeg har det lidt som om, at jeg har stjålet ham fra dem," sagde Jørgen Axelsen fra til jp.dk.

Vinderbuddet på statuen var på 3,2 millioner kroner. Dertil kommer hammerslagsgebyr og Lauritz.coms's salær på 20 procent af prisen oveni. Samlet pris blev altså over 3,8 millioner kroner. Det var mere end Helsingør kommune kunne følge med til. Her havde borgmester Johannes Hecht-Nielsen, kun mandat til at byde 3 millioner.

I Skjern er Holger Danske nu sat på folkeaktier så Vestjyske privatpersoner og virksomheder kan købe bidder af sagnhelten.

Jørgen Axelsen er også formand for Skjern Handelsforening, og han håber nu på, at skulpturen kan trække flere mennesker til byen. 

"Vi får mulighed for markedsføring helt udover det sædvanlige," siger ejendomsmægleren.

På Hotel Smedegaarden ønsker vi at byde vi Holger Danske hjertelig velkommen i det Vestjyske, og derfor har vi også valgt at investere i en part af figuren.

Besøg fonden bag Holger Danske på internettet her.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok